Блог за отопление

kamini-italia.com

Биомаса Енерджи ЕООД
София
ул. "Цар Борис III" 225 A
Моб. 0877 700 506
e-mail: info@kamini-italia.com

Отопление на пелети и биомаса с пелетни котли LAGUNA

Отопление на пелети и биомаса с котлите LAGUNA

 

Пелетните котли EDILKAMIN осигуряват надеждно и безопасно отопление за дома. Изработени са от висококачествени материали с доказани якостни и изолационни свойства. Подходящи са за инсталация в сервизни помещениея, мазета или приземни етажи и произвеждат топлинна енергия за отопление и захранване с битова гореща вода (БГВ). Благодарение на специфичната си конструкция и автоматика се отличават с високо КПД и минимални усилия за поддръжка.

 

Пелетен котел LAGUNA P (Клас 5 EN303-5  2012) на италианската марка EDILKAMIN се произвежда в четири варианта на мощност, съобразно отопляемия обем:

  • 12 kW – 295 куб.м.
  • 18 kW – 430 куб.м
  • 24 kW – 580 куб.м
  • 35 kW – 805 куб.м

Предвиден е бункер с голяма вместимост – 60 кг. и 100 кг. в зависимост от мощността. Горивната камера е изработена от стомана – 0,5 мм., а корпусът от чугун. За елиминиране на топлинните загуби вратата на горивната камера е изолирана със материал скамолекс, а тази на корпуса с топлоизолационна вата. Има триходова конструкция на изгорелите газове и осигурява високо КПД – над 90%.

Котел LAGUNA P може да захранва системи от радиатори и подово отопление, като разполага и с опция за адаптиране към соларни системи или отопление на ток / газ.

Дисплей touch screen осигурява постоянна визуализация за отделните етапи на експлоятация и улеснява управлението и контрола на котела, а специалният програматор позволява задаване на желаните настройки за една седмица напред. Котелът разполага със серия от предварително конфигурирани системи на борда.

 

Иновационното в LAGUNA P е възможността за 100% самопочистване на димогарните канали и отделението за пепелни частици. Инсталираната на изхода на изгорелите газове ламбда сонда осигурява прецизен отчет на количеството кислород в димните газове и контрол на входящия въздух за горене, предвид качеството на използваните пелети. Системата осигурява оптимална производителност и икономия на гориво.

Наличието на устройства за защита и компоненти за сигурност гарантира безпроблемната работа на котела. Оборудван е с датчици за температурата и налягането на водата, сензорен датчик за нивото на кислорода в горивната камера, защитен термостат за бункера, предпазен клапан за налягането на водата в инсталацията и др.

Функционира с иновативната система Leonardo® за оптимизация на горивния процес и Comfort Clima® – за контрол на фазите на стартиране и изключване на котела, съобразно зададената температура. Уредът се предлага с опционални хидравлични китове за вграждане в комплект с помпа, предпазен клапан и пластинчат топлообменник. В зависимост от инсталацията клиента може да избира между следните варианти:

  • R – за отопление
  • RW – за отопление и БГВ

 

Котел на пелети LAGUNA P е достоен конкурент на отоплителните съоръжения от най-висок клас, с тази разлика че се предлага на почти двойно по-ниска цена.

 

 

Котел на биомаса LAGUNA M може да работи както с пелети, така и с различни биогорива, като черупки, костилки от маслини, лешници, череши, бадеми и др.

Предлага се в два варианта на мощност, в зависимост от отопляемия обем:

  • 25 kW – 570 куб.м
  • 33 kW – 760 куб.м

 

Капацитетът на бункера за двата варианта е 70 кг. Корпусът на котела е изработен от чугун, а горивната камера от стомана – 0,5мм. Разполага с две врати и изолация от топлоизолационна вата и скамолекс. Почистването на турболаторите и горивната камера е 100% автоматизирано. Триходовата конструкция на изгорелите газове осигурява високо КПД – над 90%. Снабден е с манометър за налягането на водата и поредица от предварително конфигурирани системи на борда. Има възможност за захранване на високо- и нискотемпературни системи (радиатори и подово отопление) или за адаптиране към системи за управление на солари. Предлага се в комплект с хидравличен кит за отопление и БГВ.

 

Производителят е предвидил ревизионен отвор на гърба на котела, през който е възможно да се извършва пневматично зареждане на шнека с пелети и биомаса, при наличие на условията за това и специално помещение за складиране на горивото. На гърба на котела са разположени и изводите за топла и студена вода, входа на кислорода (ø 40) и изгорелите газове (ø 100). Нивото на кислород в димните газове се отчита с максимална точност, благодарение на ламбда сонда. Уредът осъществява постоянен контрол на входящия въздух за горене и гарантира постигане на оптимална производителност и икономия на гориво. Оборудван е с датчици за температурата и налягането на водата, сензорен датчик за нивото на кислорода в горивната камера, защитен термостат за бункера, предпазен клапан за налягането на водата в инсталацията и др.

 

Котел на биомаса LAGUNA M разполага с вграден димосмукателен вентилатор, който отвежда принудително изгорелите газове, без необходимост от допълнителна тяга. Ето защо може да се инсталира на различни места, в зависимост от техническото решение.

 

Изисквания за монтаж

Димоотводната система трябва да бъде добре херметизирана. Препоръчително е тръбите да са  уплътнени и изолирани с материали, устойчиви на висока температура. Позволява се само една хоризонтална секция на димоотвода с максимална дължина 2 метра. Хоризонталната част на димоотвода трябва да има минимален наклон от 3% и максимум две колена с 90° извивка. Ако димоотводът не е свързан към комин, трябва да се изгради вертикална секция с дължина поне 1.5 м., укрепена с противовятърна шапка.

 

Цялата гама от отоплителни уреди на италиянски производител EDILKAMIN може да намерите на сайта www.kamini-italia.com .

 

Category: Uncategorized